All about my hair // Sve o mojoj kosi
Kako to biva u životu svi moramo da prolazimo kroz određen faze, to su zapravo određene promjene iz kojih možemo da učimo. 
Odlučila sam da napišem ovu objavu da vidite šta sam ja to naučila, gdje sam griješila i šta je moje razmišljanje sad po pitanju kose, kao i šta sve koristim za njeno održavanje.

Smatram da je zdrava i njegovana kosa odlika žene koja drži do sebe. Ja sam zagovornik prirodne kose, ali naravno ukoliko jako želite promjenu, dosadni ste sami sebi kada se pogledate u ogledalo- uradite to, jer ja jesam.

Ovo je moja kosa, koliko je prošlo od tada ne znam,i to moja prirodna boja, ali znam da sam je dugo vremena puštala da ovako izraste : 

Slika kose prije 4 godine : 


Kao što vidite godina sam imala jaaaaako dugu kosu, što stvarno zna da umori i da bude obaveza. Moje znanje o kosi i kao i frizurama koje znam da radim (a veliki je broj-usta moja hvalite me) sam učila na jutjubu i malo me je sputavala u učenju svega sama njena dužina.
Kosa je tako rasla dok prije malo više od dvije godine nisam počela da je kratim i kratim, a da znate kada jednom počnete da šišate kosu shvatite koliko je to olakšanje i nađete se u začaranom krugu, pa ideš dalje i dalje ...

Nakon što me je prošla želja za šišanjem kose po nekom logičnom slijedu je došlo i farbanje, ali bila sam izričita neću da se odreknem svoje boje kose ali hoću 'nešto'...
Nešto tako je nastalo prije skoro pa dvije godine i dugo se to manifestovalo ovako:Šteta stvarno što fotografija nije mogla da obuhvati moju frizerku koja se žena o jadu zabavila da ispuni sve moje želje. Nisam željela veliku promjenu, kao što rekoh, i odmah sam se pokajala. Zašto ?! 

1. Ukoliko želite promjenu radite je odmah, kasnije kada uradite mali korak nema povratka, jer već tretiranu kosu nemojte prefarbavati (odakle meni ove riječi, gdje ja to nalazim) ili pomišljati na korak više, inače-slama na glavi gdje da je držite dan-noć u regeneratoru ne pomaže, a-aaa. 

(Kako je to izgledalo u svakodnevnici  )

Ja, kao jedan prava neodlučna žena sam nastavila da srljam u svoju neodlučnost i 5h muke moje frizerke da napravi ono 'nešta' gore već viđeno sam skratila u neki srednji bob i izgledalo je ovako : 

(I da, ja sam neko ko treba redovno da nosi naočale, ali duboko u svojoj duši negiram navedenu medicinski dokazanu činjenicu ) 


Iz ove već pozamašne promjene sam naučila sljedeće pravilo.

2. Ako inače kao i ja redovno vežete kosu u rep ova frizura će vam biti kao da prolazite kroz sve krugove pakla. Skratih, uslikah selfi i pokajah se. Vjerujte mi.

 Prije tri mjeseca sam uradila pravu stvar (inače, za sve ovo gore sam isto govorila), ali ruku na srce ovo je nešto što sam oduvijek željela da uradim, i uradila sam : Trenutno sam u fazi puštanja kose da ponovo raste  sa ovim plavičastim pramenovima, i u šali volim reći : "Nisam plava zbog intelekta, već zbog hira" -ko razumio, razumio.Da odmah budemo jasni, ja ovo nisam uradila sve u kratkom periodu već su prošli mjeseci i godine između svake pomenute promjene. Ja koristim samo dva proizvoda ,pored AFRODITA šampona med i vanilija, mislim da suvišne hemikalije nisu potrebne mučenici ,a to su : GENERA pakovanje za kosu od kokosa (pišem već nekad mišljenje o tome) i kristali za kosu (Cristalli Fluidi-ljubičasti) oba proizvoda možete naći u CM-u. 
(Ja nisam frizerka i proizvodi koje ja koristim odgovaraju meni te ne garantujem da će odgovarati svima)

Savjet: pokušajte da zanemarite ideje koje se javljaju o kućnoj varijanti farbanja kose jer šteta koja se zna napraviti može biti ogromna i još važnije puno košta da se to sve ponovo dovede u početno stanje i pitanje je da li će ikada, manite se 'uradi sama' maske ili pakovanja za kosu, ne kažem možda je nekada negdje nekoj pomogla maska od majoneze ili jaja, ali zna i da ostavlja neugodan miris i da je ne možete isprati do plus/minus beskonačno.


Kako da dobijete određenu boju (znam samo da je to uvijek bio mix 3-4 farbe) ili kako se već prave ove lokne na četku ja to ne znam, zna moja frizerka i you tube.

Ostajte mi zdravo do sljedeće objave.
S ljubavlju, Š.

2 komentara:

sejlaosm. Pokreće Blogger.