Kako ostvariti saradnju sa nekom firmom ?



Da odmah u prvoj rečenici budem kristalno jasna: Ja, Šejla Osmanović, autor i urednik ovog bloga nisam počela da pišem isti zbog poklona i besplatnih proizvoda. Hvala.


Kad sam počinjala sa blogom uvijek me interesovalo kako to neki bloger ima saradnju sa nekom firmom pa sam guglala, na moje veliko razočaranje nije bilo ništa što bi zadovoljilo moje apetite za informacijama (a inače sam takva da kad me nešto zanima moram da saznam odmah jer već sutra je kasno). Sad kad imam kakvo- takvo znanje i iskustvo odlučila sam da pričam o tome ne bi li jednog dana pomogla nekoj znatiželjnoj djevojčici kakva sam ja bila.
Treba da budemo svjesni zemlje i prostora na i u kojem krademo Bogu dane- Balkan, Bosna i Hercegovina. Rijetke su firme u Bosni i Hercegovini koje nude neku vrstu saradnje sa blogerima. Prva i jedina firma sa kojom ja imam saradnje a da je naših prostora je AVON, predivna i raspoložena PR za sve što mi radimo i zna da prepozna kvalitetu. Što se tiče stranih firmi već druga priča i mnogo pozitivnija od prethodne.Većina službenih stranica različitih stranih brendova jasno ističe e-mail adresu na koje se možete javiti (pa vas proslijede svom odjelu za marketing) ili ima poseban program za blogere na koje se možete prijaviti obično uz ispunjavanje određenih uvjeta. 

Ništa neće doći preko noći, tako i saradnja, nemojte očekivati da će sad odmah nakon što se prijavite na ovu platformu neko jedva čekati da sarađuje sa vama. Jedino što je u vašoj moći na početku je da budete unikatni i da su slike na blogu vaše (pod tim mislim ako pišete o nekom proizvodu). Nakon što napišete nekoliko objava koje su kvalitetne možete se javiti određenoj firmi. Neće vam svako odgovoriti i to je normalan dio posla, neki nisu raspoloženi za takvo nešto ili nemoju tačno definisan program za blogere. 
Ako ništa se od toga ne ostvari makar ste pokušali, na kraju krajeva je neko saznao za vas pa ukoliko mu nekad i budete potrebni uvijek može da vam se javi na e-mail adresu. Odlična je i moćna stvar kad neko zna za vas.

Nemojte biti napadni (hajde neću reći: ne gulite sirovu kožu ljudima) i pišite službene mailove. Firme s kojima sam ja surađivala su postavljali pred mene obično sljedeće zahtjeve: da objava ima više od šest kvalitetnih slika proizvoda, fotografisati sastav proizvoda, obratiti pažnju na neka specifična pakovanja ali za konačno mišljenje imam odriješene ruke- ljudi smo i nikome ne mogu odgovarati iste stvari.

Željela bih da ukoliko ovo pročita neko ko zastupa neku firmu sa naših prostora da se inače reklame npr. na TV plaćaju i to novčano (!) a blog je ozbiljna reklama. Blog je nova vrsta medija za šire narodne mase, jer jednom napisano i viđeno na internetu je zauvijek napisano i viđeno. Reklama kakvu nude blogeri nije poput onih da nam smeta između zapleta u seriji već se svako može vratiti i pročitati je onoliko puta koliko mu je volja, često je zabavnijeg karaktera od one od po 20 sekundi.
Možemo mi misliti šta želimo ali biti bloger je zapravo jedan jako težak posao: traženje svjetla, slikanje, traženje dobre fotografije i na kraju zaokružimo sve lijepom pričom.
Vjerujem da niko svoj posao ne bi radio za džabe tako i mi koji smo izabrali da se bavimo ovim.

Ostajte mi zdravo do sljedeće objave.
S ljubavi, Š <3


Broj komentara: 10:

  1. Potpuno se slazem sa tobom :D Nedavno sam i ja pisala post kako pomoci blogerima gdje sam navela nekoliko stvari koje se nalaze i u tvom postu.. Biti bloger je veoma tezak posao i zahtjeva dosta odricanja.. Saradnja sa blogerima u BiH je kriticna, gotovo nikakva i to je ono sto me najvise nervira.. Pa i u Srbiji i Hrvatskoj je bolja situacija nego kod nas ali tako nam je kako je... :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) mislim da bilo gdje više imaju sluha osim kod nas u BIH, zašto je to tako ne znam...Vjerujem da još uvijek nisu određene firme skontale da blogeri ovdje postoje, valjda zato što i u drugim uslovno rečeno normalnim stvarima kaskamo za planetom :D

      Izbriši
  2. Jako koristan post! Iako je vođenje bloga posao iz ljubavi, raduje nas kada neko zna prepoznati trud, eventualno poslati tu stvarčicu ili dvije :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sarađuju kompanije, ali sa blogerkama dužeg radnog staža,a nas početnice zanemaruju.
    Autorka bloga ,,Šminke nikad dosta".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Inače sam jako samokritična, ali mislim da imam kvalitete kao neko ko je duže vremena u ovome :)

      Izbriši
    2. Nisam ni mislila da ih nemaš. Govorim o tome da je kompanijama bitnije da sarađuju sa blogerkama koje su u ovome par godina i za koje zna većina devojaka. :)

      Izbriši
    3. Vrlo vjerovatno, ali ja ne znam koja to firma pored AVONA ima sličan program za blogere (?).

      Izbriši
    4. Kod nas u Srbiji se nađe koja, ja sam skoro sklopila saradnju sa Bioko kozmetikom, npr.
      Aura, Golden Rose i još meke kompanije dele šakom i kapom, ali ne početnicama.

      Izbriši

sejlaosm. Pokreće Blogger.