Priča je dermatološki testirana


Ova objava je jako dugo bila u procesu pripreme, brisanja i vraćanja redova i redova priče.
Priča je dermatološki testirana. Priznajem, teško mi je bilo da ovo sve počnem, puno sam razmišljala o sebi u tom vremenu, svom poljuljanom i niskom samopuzdanju, o idealizovanju drugih. Pa vratimo se par godina unazad... Na početku srednje škole kad se formiramo kao ličnosti, kad su promjene koje se dešavaju u nama i na nama kao blaže verzije smaka svijeta desio se i meni jedan smak, možda sad kad sve gledam očima već zrele, odrasle, samouvjerene djevojke i ne toliko strašan. 'Ma to ti hormoni divljaju u pubertetu' često sam slušala na samom početku kad mi sve to i nije toliko izgledalo strašno- par malih gadosti na čelu i između tad neurednih obrva. Vrijeme je prolazilo i to je bivalo sve lošije i lošije, sad razmišljam kako su me frustrirale situacije kad je jedno vrijeme bilo sve poprilično dobro i onda bukne, i tako dok se ne umorim. 
U toku prvog razreda sam bila stalno pod stresom i to je dobrim dijelom 'pomoglo' razvoju situacije u pravcu koji se meni najmanje dopadao i znam da su me baš vrijeđala pitanja 'Šta ti je to s licem?' kao da osoba koja pita ne vidi sve i kao da ja nisam svjesna toga...Također, mislim da su neki namjerno takva pitanja postavljali da vide moje prirodne rumenice.
Situacija je znala izmaći kontroli da se i danas sjećam svog tad čudnog odraza u ogledalu.
Prvo što sam kupila sebi je bio NIVEA gel za umivanje Aqua Sensation (zaista, ne znam da li se još ovo prodaje, uzmite sa rezervom) i ovaj gel je sasvim korektno obavljao svoj posao ali meni nije pomagalo.
U razgovoru sa jednom poznanicom koja je farmaceut rekla mi je da Vichy ima odličnu linju za tretiranje akni ( znači opet to se prodavalo prije par godina) i cijela kolekcija se zvala NormaDerm. Tako mlada (ee Tanja, Tanja) sam shvatila da brend ne znači i odmah kvalitet, daleko od toga da Vichy nema odlične stvari.
Pošto sam istrošila sve preporuke i savjete od poznanika, prijatelja, komšija, baba-tetki, odlučila sam da ja odem do apoteke i da mi oni predlože nešto i to je bio sapun Dr. Pasha-Mak i cimet- sapun ima čudan, pomalo opor miris i zrnca maka su čitava pa je znalo jako boljeti kad čistim lice, i stvorila sam potpuno averziju prema sapunima jer mi to htjeli ili ne oni su odlični za skupljanje bakterija.
I sad ono što ste svi čekali, kako i na koji način sam pomogla sebi ? Slučajno sam vidjela da Farmasi ima kolekciju za liječenje akni Dr. C.Tuna (slika preuzeta sa intereneta):


Ja sam imala cijelu kolekciju i podijeljena je na gel i kremu za dan (1 i 3), tonik i krema za noć (2 i 4). Prve rezultate sam jako brzo primijetila, možda kao ni sa jednim proizvodom do tad, i to mi je dalo želje i volje da budem uporna. Kockice su se posložile i sve je bio puno bolje. Redovom upotrebom i potrošenim proizvodima došla sam na neki željeni izgled moje kože i kasnije sam svoju kožu liječila nevenovom kremom (odlična za ožiljke), Penaten (poput kreča je i služi da umanji upalne procese i ubrza zarastanje) i svoj dobri čaj za umivanje od lovora o kojem sam pisala već.
Počela sam da pratim razne strane blogove i jedan domaći na tu temu (Dear skin <3) na kojem sam pročitala razne savjete i dobre preporuke. 
A šta sam ja naučila ?

  • Nikada ne spavam sa šminkom pa da dođem umorna da ne mogu gledati na oči-šminka i spavanje - NE! Sve i da imate perfektno stanje, koža će i podnositi dok je u punom volumenu, ali vjerujem da će vam se debelo svetiti godinama kad budete željeli malo izgleda iz djevojačkih dana.
  • Pazite šta jedete- sigurno ste čuli priče kako neko jede puno čokolade i ima problema sa bubuljicama, možda ali nije tako. Ja sam sebe podvrgnula testu od par sedmica i skontala da imam najviše problema kad jedem brzu hranu i od priloga majonezu. Da se zaključiti da brzu hranu maksimalno izbjegavam, a da sam majonezu potpuno izbacila iz ishrane.
  • Mjenjajte redovno jastučnicu jastuka na kojem spavate- kad ovo kažem djevojkama koje me pitaju za savjet reakcija je obično neki čudan osmijeh na licu. Hajde da zamislimo situaciju ? Dolazite u sobu uzmete jastuk i stavite ga iza leđa,a majica koju nosite je posjetila i sjedište u busu i stolicu u školi...Treba da nastavim ?
  • Perite ruke i ne dozvolite sebi i drugima da vam diraju lice- možda zvuči ovo drugo narcisoidno ali je tako, pokušajte da ne naslanjate glavu, obraze i čelo  na dlanove jer su ruke vječno prljave.
  • Perite redovno svoje četkice za šminkanje
  • Trudite se da unosite dovoljne količine vode
  • Budite uporni (!)
U cijelom ovom procesu sam zavoljela šminku i šminkanje,naučila sam kako da šminkom sakrijem nedostatke i stavim akcent na moje oči i usne da bih skrenula pažnju. Želim da vam kažem da se ne obazirete na tuđe i loše komentare koji mogu biti sa dobrom namjerom ili ne, prijateljski ili manje takvi. U vašoj glavi samo vaša svijest, u vašim cipelama samo vaše noge koračaju i u vašoj koži samo vi...Ponekad dajemo sebi za pravo da komentarišemo nešto ili nekoga bez nekog povoda i kad vam je loše sjetite se ovih riječi-sve što kažu je bez povoda. Ja sam nailazila na svakakve priče, komentare, ponekad podrugljive poglede i kao mnogo duhovita poređenja i skontala da tako drugi ne uveličavaju moj problem već pokušavaju da smanje svoje komplekse. Problemi se rješavaju, ali kompleksi se liječe.


Ostajte mi zdravo do sljedećeg čitanja.

S ljubavlju, Š.




Posvećeno Dear Skin za nesebičnu pomoć, 
lijepe riječi i dobre savjete.



Broj komentara: 19:

  1. Odlican post draga <3
    Ako zelis zaprati moj blog, pa se javi u komentar da uzvratim < 3
    amnafashdiary.blogspot.ba

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, može, i sad ću pogledati tvoj blog <3

      Izbriši
  2. Draga Šejla, čestitke na upornosti iuspjehu. Prelijepa si i koža ti je super, hvala ti što si podijelila svoje iskustvo sa ostalim djevojkama i dokazala da se pravilnom njegom i načinom života može puno toga postići

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala ti sto si podijelila svoje iskustvo, znam tocno kako ti je bilo jer sam iste poglede i glupa pitanja i sama dozivjela.
    Ja bi voljela citati o ovim proizvodima jer iskreno, nikad ih nisam primjetila u ljekarnama, a svasta sam koristila, od skupljih do jeftinijih proizvoda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno :* i zaprati moj blog da se družimo i vidiš novosti :)

      Izbriši
    2. Naravno da cu te pratiti :-)

      Izbriši
  4. Ooo thanks for sharing, you have an amazing blog<3

    follow for follow?:)

    xoxo
    www.theclosetelf.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast, predivan post. Nalazim se u dosta stvari koje si napisala, trenutno sam u srednjoj i pokušavam svoju kožu napraviti boljom. I meni jako smetaju komentari o stanju moje kože. Čak i kada se malo popravi i ja pomislim da je bolje, netko se nađe da mi spomene moje lice, dobronamjerno ili ne, učini me da se osjećam lošije. Trenutno sam u fazi isprobavanja novih proizvoda jer stari, naravno, nisu pomogli. Nemam akne na cijelom licu, koža mi je mješovita pa najviše problema imam na čelu, oko nosa i na bradi. Uključila sam salicilnu kiselinu baš zato jer sam na blogovima čitala o njoj. Prehranu nastojim uravnotežiti, ali je to malo teže jer baš volim hranu. :D I ja sam jako zavoljela šminku u ovome periodu i kako da naglasim ljepše, a sakrijem nedostatke. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam na istim mjestima imala probleme, što je užasno jer su čelo, nos i brada meni nekako 'centar' lica, jedino što ti mogu reći je da uvijek pročitaš ovaj post kad se osjetiš loše :) Ostaj mi zdrava, sretna i nasmijana :*

      Izbriši
  6. Odličan post!!!

    Ako želiš pogledaj naš novi post i uzvrati komentarom- http://diyformi.blogspot.rs/2016/01/diy-maskice.html

    OdgovoriIzbriši
  7. Zbilja zanimljiv post! Može se naći koristan i kvalitetan savjet,hvala ti na tome :)
    Bilo bi mi jako drago kada bi posjetila moj blog i pretplatila se: http://lbeautyea.blogspot.hr/
    uzvratiti ću ti rado,napiši mi u komentaru :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno, sada ću pogledati tvoj blog :) <3

      Izbriši
  8. Hello Beauty, You have a great Blog~
    Would we follow each other on GFC And G+?
    Please Let me know If you follow me, I’ll follow back!

    Love xx
    Official Seol ♥

    OdgovoriIzbriši
  9. Slažem se za jastučnicu, iako nemam problema sa licem stvarno mi dođe da je svaki dan mijenjam haha.. A sa šminkom u krevet - ni u L.U.D.I.L.U. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam i ja sam psiho kad je to u pitanju hahah :D vjeruj mi viđala sam neke i sa ful šminkom u krevetić :/

      Izbriši
  10. Pozdrav, gdje se mogu naručiti ovi proizvodi za njegu kože? Ja sam iz Hrvatske i tražim po ljekarnama već neko vrijeme međutim nema ih.
    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši

sejlaosm. Pokreće Blogger.