Kako napraviti dobru fotografiju za Instagram?


Instagram je moja najdraža aplikacija na telefonu. Mislim da na Instagramu možemo predstaviti sebe, svoju ličnost,umjetničku dušu i talenat. Nema neke čarobne formule kako možemo napraviti dobru fotografiju, ali da postoje trikovi-postoje. 
Što se lično mog profila na Instagramu tiče imam viziju da bude sa fotografijama visoke kvalitete jer u suprotnom sve onda izgubi smisao i da iste pričaju priče bez velikog opisa i haštagova.
Fotografišem sa SONY Cyber-shot aparatom kojim i radim fotografije za blog. Prije samog čina fotografisanja treba da dobro proučite svoj fotoaparat i njegove mogućnosti. 
Lično jako volim bijelu pozadinu tako da sam kupila sebi bijeli hamer papir koji možete pronaći u knjižari (planiram kupiti i neku drugu boju) te donesem stvari koje želim fotografisati i par sitnica kao što je nakit ili cvijeće. Na fotoaparatu uključim opciju 'macro' jer slika će imati mutnu pozadinu, a detalji će doći do izražaja. Zlatno pravilo fotografa koje mi je pomoglo je da uvijek napravim više fotografija sa istom zamisli pa odaberem onu koja je meni najbolja.



Sve fotografije radim na prirodnom svjetlu i to u određeno vrijeme- prije ili poslije podne i nikad ne koristim blic. Zašto? Svjetlost je u podne najjače i zna se desiti da nam fotografije imaju plavi podton što definitivno nije nešto poželjno. Također, treba imati i malo sreće da ulovimo dobar moment, prije svega najvažnije je imati dobru ideju kako fotografija treba izgledati.



Naravno da se malo pohvalim- uvijek sam imala smisla za fotografiju i išla sam na kraći kurs gdje sam naučila neke korisne savjete i pravila. Kod samog objavljivanja fotografije na Instagram prilagodim je kvadratnom obliku koji je pogodan za Instagram (1:1) i dodam malo svjetla, popravim kontrast i ublažim sjene. Filtere nikad ne koristim jer imam osjećaj da unište oštrinu fotografije. Što se tiče aplikacija koje koristim na telefonu to su: Photo Grid, Pixlr i Aviary, niti jednu nemam stalno instaliranu na telefonu već to radim po potrebi.





Hamer papir stavim pored prozora gdje ima dovoljno svjetla, nasumično redam predmete i tražim najbolji položaj na fotografiji. Nije uvijek lagano, ponekad se moram popeti na stolicu da slika ima dobar ugao, često moram pomjerati predmete ili hamer dok ne budem zadovoljna kako sve izgleda. Po meni je najteže fotografisati hranu i predmete koji imaju 'ogledalo' pakovanja pa je za to potrebno mnogo strpljenja i dobrih živaca. 
Inspiraciju nalazim baš svugdje oko sebe, okružena sam takvim stvarima i ljudima tako da je potrebno još malo truda, rada i koja dobra zamisao. Mislim da vas ne treba biti sramota da ustanete u sred nekog restorana da fotografišete nešto ukoliko vam se sviđa (pošto živimo gdje živimo uvijek su mene gledali malo čudno kad to uradim). 
Znam da su mišljenja oko toga da ljudi sve slikaju oko sebe podijeljena, ali vjerujem da je predivno zabilježiti neki trenutak sreće i zadovoljstva.



Pratite me na Instagramu da dnevnu dozu fotografija:  @sejlaosm


Ostajte mi zdravo do sljedećeg pisanja i čitanja.
S ljubavlju, Š. 

Broj komentara: 5:

  1. Odlicni savjeti , super ti je blog i odlicno pises !! Sve pohvale <3
    http://infashionistastyle.blogspot.ba/

    OdgovoriIzbriši
  2. Čim sam vidjela naslov posta znala sam da će biti odličan! Odavno i ja želim kupiti hamer papir ali nikako da to i uradim. Fotke su ti odlične :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Fenomenalan post :) A fotografije su očaravajuće... :)

    http://fashionawakebyb.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako treba da se posveti vremena da se napravi dobra slika za instagram.
    Zapratila sam te, pa ako mozes poseti moj blog i uzvrati.:)
    Na mom blogu je post o tome kako devojke razmisljaju, pa bi mi znacilo da pogledas. :)
    http://worldarounyo.blogspot.rs/

    OdgovoriIzbriši

sejlaosm. Pokreće Blogger.