MATURA BEZ STRESA: Koža, kosa i nokti...


Pored toga što moramo haljinom i frizurom zablistati moramo ostaviti utisak njegovanosti i pažnje prema našoj koži, kosi i noktima. Nijedna frizura neće biti dobra na oštećenoj kosi i nijedan puder ne prikiriva loš odnos prema koži lica. Vrlo vjerovatno se zanesemo nekim krupnijim stvarima, pa zaboravimo na sitnice na koje moramo obratiti pažnju.

1. PILING

Prije nego počnete bilo šta dobro pilingujte svoju kožu. Piling može biti iz kućne radinosti ili neki kupovni za koji se vi odlučite. (Pomješajte talog od kafe sa malo šećera i kosovog ulja).

2. BRKATA ŽENA ?!

Ne znam zašto, ali to je kod nas tabu tema, zato i djevojčice počnu raznim metodama uklanjanja nausnica i završe kao muškarci u ranim dvadesetim. Par noći pred matursko veče možete ukloniti nausnice da bi koža imala vremena i prostora da se smiri. Ukoliko budete izlazili u danima nakon tretmana nausnice (a hoćete sigurno) koristite kremu sa SPF jer je to već iziritiano osjetljivo područje podložno flekama od sunca koje sigurno najmanje želite.

3. OBRVE

Ukoliko ste se navikle da same čupate obrve uradite to i ovaj put i nemojte ekspremimentisati, bar ne u tom periodu. Ako ste jedna od onih koji neće previše brige možete otići u neki salon, ali žene u P R O V J E R  E N salon.

4. KOSA


Moja frizerka mi je rekla jednom da kosu treba oprati dan prije nego želimo praviti neku frizuru jer vlasište treba da pusti dio svoje prirode "masnoće". Naravno, na kosu nanesite neku dobru masku ili pakovanje da bi dobile na sjaju i mekoći. 

5. NOKTI

Većina djevojka se odluči za nadogradnju i to je odlično, ali ja sam za to da se i naši prirodni nokti mogu nalakirati i izgledati predivno .Naravno, vaši nokti trebaju biti uredni i pristojni za pokazivanje javnosti. 

7. SVIJETLE SAM PUTI HOĆU U SOLARIJ...

Znam ja dobro da je to najbrži način za preplanuli ten, ali i jako dobar način da se zaradi kakva ozbiljna boleština. Postoje i bezbolne metode za dobivanje lažnog tena. Sve što je potrebno je da dobro uradite prvu stavku ovog teksta i da dobro hidrirajte kožu prije nanošenje kreme za samopotamnjivanje.

8. HIDRATACIJA KOŽE

Kupite neko dobro mlijeko za tijelo koje je za vaš tip kože i počnite sedmicama ranije. Naravno, pije dosta vode jer onda sve ostalo nema smisla. 

9. DEPILACIJA

Kao i kod uklanjanja nausnica potrudite se da to uradite makar dva-tri dana ranije da bi se koža smirila i da bi i male posjekotine imale mogućnost da zarastu.

10. KRENULA SAM KOD KOZMETIČARA DAN PRED MATURU...

Greška. Ukoliko i planirate otići na tretmane čišćenja lica to trebate obaviti makar mjesec dana ranije jer koža koja je problematična će trebati sedmice da tretman počne da uzima maha, može se čak i desiti da tretman morate ponoviti za potpuni efetkat.

Na kraju jedna opaska autora- fotografišite se taj dan bilo gdje da krenete, biće vam to lijepa uspomena za par godina. Potrudite se da vam štikle budu udobne jer treba cijelu noć plesati u ritmu muzike za ples.

Inspiracija za frizuru (sve slike na postu su sa Pinterest-a): 












Ostajte mi zdravo do sljedećeg čitanja.
S ljubavlju, Š <3


2 komentara:

  1. Ja se vise i ne sjecam svojih priprema za maturu...daaavno je to bilo :D Predavno...Znam samo da nisam imala ovoliko informacija koliko imaju djevojke sada...Dajes divne savjete...Sve stoji na mjestu...Moj jedini savjet je da djevojke za maturu budu ono sto jesu...Dzaba nokti, frizura, šminka, haljina ako to djevojka ne zna iznijeti na pravi nacin...Samopouzdanje je kljuc svega...

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasna mi je ova zadnja frizura i definitivno je dobar savjet što si napisala da se ne eksperimentira sa njegom i tretmanima bilo da se radi o maturi ili nekoj drugoj važnoj prilici nego da se ide na provjereno :-)

    OdgovoriIzbriši

sejlaosm. Pokreće Blogger.