Kako je biti Parižanka u Sarajevu?


Danas sam na jednom od onih dosadnih predavanja od po tri sata sa pauzom od pet minuta uhvatila sebe u razmišljanju kako sam ja to počela da volim modu i pratim dešavanja u tom svijetu. Prvo sjećanje me vraća na časove engleskog jezika u osnovnoj školi kad sam napravila za ocjenu kolaž prijedloga kako se obući (old school verzija spoja Pinteresta i bloga). Za taj kolaž koristila sam izrezane komade odjeće modela ili glumica iz maminih časopisa i spajala po ličnom nahođenju. 
Uvijek su mi uzor bile Parižanke jer sam smrtno zaljubljena u njihov ležerni, moderan, ženstven i pomalo seksipilan osjećaj za modu. Minimalizam u svemu što oblače je doveden do perfekcije da sve što one nose bude dovoljno da izgleda perfektno. 
Ne, Parižanke ne posjeduju gen mršavosti. Znaju biti i smiješne, pažljive su prema okolini, pomalo drugim čudne, ali ipak su naslijedile svojevrsno umijeće života na francuski način. Na čemu počiva Parižankina nonšalantnost, taj šik dojam, a da pritom djeluje kao da se za to nije ni najmanje potrudila? Kako se njeguje taj posebni smisao za razbarušenu kosu? Kako uspijeva kod muškaraca izazvati tolike fantazije istodobno im namećući jednakost spolova?




Trikove koje sam naučila gledajući neumorno sedmice mode i listajući časopise je da one nose bijelu košulju i pruge apsolutno uz sve. Štikle ne moraju biti visoke, ali moraju biti lijepe i ponekad je dozvoljeno izaći bez brushaltera. Čarape i štikle- fashion yes, yes...
Priznajem da ni danas nemam dovoljno hrabrosti izaći iz kuće u apsolutno svemu što kreativna strana mog mozga osmisli jer se još uvijek bojim slučajnog pogleda kojeg osjetim u prolazu. Čudno je to što nama odgovara uniformisanost od koje svi bježe. Za neke komade odjeće koje imam u svom ormaru moje šepurenje važi samo za onaj prostor ispred ogledala.  

Nadam se da ću se osloboditi toga i da ću izaći onako prkosno i proći mahalskom ulicom i kaldrmom u onome što mami čudne poglede i pokreće lavinu misli sa upitnikom iznad glave. 
Nije lako biti Parižanka u Sarajevu valja tebi i u tramvaj ući.








Ko po vama ima najbolji stil?
Kako je biti Parižanka ma gdje bili?


Ostajte mi zdravo do sljedećeg pisanja i čitanja.
S ljubavlju, Š. <3

Broj komentara: 9:

  1. Suuper i jako zanimljiv post, uživala sam čitajući! ❤❤


    IlvaMagicalWorld

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve je tako, nažaloat :)
    Ofarbaš kosu u jaču crvenu i saznaš da si sotona 😂

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve je tako, nažaloat :)
    Ofarbaš kosu u jaču crvenu i saznaš da si sotona 😂

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicne kombinacije u postu, ova na prvoj slici je nesto sto i sama cesto nosim u jesen ( ulice Zagreba)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako dobar post! Vrlo zanimljiva tema, jos uz odlicne slike i dobar tekst, zaista sam uzivala citajuci.

    http://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    OdgovoriIzbriši

sejlaosm. Pokreće Blogger.