AVON // Luxe 2-in-1 foundation



Konačno sam se vratila svom uobičajenom pisanju recenzija za različite proizvode i odgovorno tvrdim da takve vrste tekstova traže dosta prednosti, a sad sam se počela baviti i proučavanju sastojaka što zaista traži dosta vremena i istraživanja. Ove godine je postao trend da različite kozmetičke kompanije "izbace" liniju 2 u 1 proizvoda, puder i korektor, bronzer i hajlajter... AVON je u okviru svoje LUXE kolekcije napravimo 2 u 1 podlogu o kojoj ću ja danas napisati recenziju, osvrt na sastojke i zašto je ovaj proizvod "pokupio" dosta opravdanih i neopravdani kritika. 


LUXE podloga dolazi u bež pakovanju od mekane plastike i zlatnim poklopcem koji se zavara na klik u lijevu stranu. LUXE kolekcija je apsolutno luksuzno pristupila ovom proizvodu pa je sve urađeno u crno-zlatnim tonovima. Kutija u kojoj se nalazi podloga izgleda jako skupo i prefinjeno, možda je i bolje nego kod neki skupljih pudera. Podloga dolazi u pet nijansi od neutralnog, žutog do rozog podtona, moja podloga je u nijansi NUDE BODICE. Dodatna prednost je što ima SPF 15. U trenutnom katalogu je cca. 17 KM. 





Šta kaže AVON?

Podloga sa dijamantnim prahom koja ujednačava ten, prekriva bore, bez sjaja, prekriva pore i čini kožu mekanom na dodir. 

Šta kaže ŠejlaOsm: 

Podloga ima osnovnu do srednju prekrivnu moć, uz mogućnost nadogradnje. Podloga neće sakriti veće nepravilnosti, ali se sasvim dobro pokazala u funkciji na relaciji puder-korektor. Miris je klasični AVON ugodni miris i nestaje jako brzo. Trajnost podloge je oko 6-8h jer ga duže nisam imala na licu, ali se u tom vremenskom intervalu ponaša solidno, a vjerujem da bi nakon toga gubio svoju moć. Ono što je meni najvažnije kod pudera je što ne oksidira u 50 nijansi narandžaste. Ostavlja prirodni sjaj na koži i čak me moja prijateljica pitala jedne prilike u toku testiranja proizvoda "Šejla šta ti je to na licu? Znaš kako lijepo sija." Iako ima SPF 15 ne stvara pretjerano flešbek. 
Ono što je mana proizvoda je što se sporo suši i ako ne setujete puder ruke će vam se lijepiti za lice, kao i što zaista ostavlja tragove na baš svemu ukoliko nije setovan. Podloga se ne suši na potpuno mat završnicu. Nisam primijetila da se skuplja oko nosa, linije na bradi ili oko par bora koje imam ispod očiju. 

Prvih par sastojak ove podloge su: 


  • Cyclopentasiloxane-  silikon koji se koristi u kozmetičkoj industriji. Primarno se koristi u regeneratorima, lubrikantima i kao rastvarač. Kao i ostali silikoni ima specifičnu hemijsku strukturu koja olakšava razmazivanje. Različitim proizvodima se dodaje jer daje svilenkasti osjećaj na koži ili kosi. Cyclopentasiloxan je blago vodootporno sredstvo (ovo još nisam istražila) i formira zaštitni sloj. Specifični sastojci ovog silikona popunjavaju fine linije na licu i bore pružajući trenutni "plump" izgled. Zbog svoje vodene konzistencije pomaže u "pikupljanju" puno težih, uslovno rečeno, silikona i redovno se miješa sa dimentikonom. Isparava u dodiru sa kožom. Cyclopentasiloxane može da izazove blage iritacije očiju (što je AVON i naglasio ovim znakom).


  • Aqua (voda)- suvišno je bilo šta napisati, osim što je pozitivno što alkohol nije na drugom mjestu.
  • Dimethicone- koristi se kao sastojak koji se miješa uz Cyclopentasiloxan, a njegova funkcija je protiv nekontrolsanog pjenjenja i sprječava starenje kože. Dimetikon može da zapuši pore ko je sklon tome. Dimetikon se koristi i za silikonske prajmere. Primarno se koristi za sapune i šampone.
  • Titanium dioxide- bijeli pigment, koristi se u kremama sa zaštitnim faktorom. Također, koristi se kao i pigment za tetovaže.



LUXE podloga je pokupila par negativnih kritika prvenstveno zbog kako kažu loše pokrivne moći, ali smatram da je za dnevnu varijantu i ta pokrivna moć prolazna. 



Moja ocjena ove LUXE podloge: 8.5/10.

Da li vam se dopada što sam počela da pišem objašnjenje za sastav proizvoda?
Da li imate ovu podlogu iz AVON-a i kakvo je vaše mišljenje?

Ostajte mi zdravo do sljedećeg čitanja i pisanja.
S ljubavlju, Š. <3





4 komentara:

  1. Slazem se sa tobom oko prekrivne moci za dnevnu varijantu, mislim da je nepotrebno nositi full coverage pudere, mada znam da ima devojaka koje to vole :) Nisam isprobala njihove pudere, nekako mi izbor nijansi online i preko kataloga nije pouzdan :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni ja nisam ljubitelj fasade na licu preko dana jer smatram da je nešto takvo nepotrebno. Pogledaj neki imaju odlične, ja sam napravila grešku jednom, ali najbolje ti je da uporediš sa nijansom koju već koristiš za neki drugi puder. :)

      Izbriši
  2. Nisam isprobala, ali opis mi se sviđa. Ne volim fasade na licu :D volim nešto čisto da mi ujednači ten.. a i ja sam se odavno bacila na proučavanje sastava, i znam da sam se dobro namučila s tim.. Mada je svakako bolje pisati o tome i podizati svijest o sastojcima koji se nalaze u onome što koristimo..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam se namučila, a i nemam nekog velikog znanja, pa su mi najviše pomogli strani sajtovi :)

      Izbriši

sejlaosm. Pokreće Blogger.