Olival // Deo krema


Zaista mi je nedostajalo pisanje recenzija o raznim preparativnim i dekorativnim proizvodima. Pošto sam ovaj mjesec bila doslovno zatrpana proizvodima odlučila sam da svake sedmice imate po jednu recenziju uz objašnjenje sastava jer mi to oduzima najviše vremena. Danas pišem o Olival deo kremama koje sam dobila prije 15-tak dana, njih sam najviše koristila i stekla određeno mišljenje. 





Olival kozmetika razvila se na starim farmaceutskim recepturama, prirodnim sastojcima i novim saznanjima u kozmetologiji i tehnologiji. Znanje, stručnost i iskustvo stvorilo je malu uspješnu tvrtku koja se već 21 godina bavi proizvodnjom kozmetičkih proizvoda za njegu i zaštitu tijela. Olival kozmetika je kozmetika sa prirodnim sastojcima i nije testirana na životinjama. 




(izvor: Olival Cosmetic)

Deo krema dolazi u plastičnoj tubici sa providnim poklopcem na zavrtanje. Plastika je mekana pa je i istiskivanje jako lagano. Pakovanje je kompaktno, može stati čak i u najmanje torbice, a idealno je za putovanja. Ja sam dobila na recenziranje tri vrste od pet postojećih deo krema: antibakterijska deo krema sa uljem čajevca, miris mente i lavande i meni najdraža ruža. 
Najbolja stvar kod Olival deo krema je što ne sadrže aluminij i parabene. Aluminij se apsorbira preko kože, ulazi u krvotok i zatim se nakuplja u mozgu. Naučnici su povezali ovaj fenomen sa porastom raznih bolesti.

Mirisi ovih deo krema su jako intenzivni i zadržavaju se duži vremenski period. Nisam primijetila da ostavljaju bilo kakve tragove na crnoj ili bijeloj odjeći. Nikad nisam imala problema sa pretjeranim znojenjem, ali dobar je osjećaj sigurnosti od neugodnih mirisa.

Pregledanjem sastava sam zaključila da su zajednički sastavi sve tri deo kreme: kokosovo ulje, soda bikarbona i kaprilna kiselina.






Kokosovo ulje- jestivo ulje ekstrahovano iz ljuske ili mesa zrelih kokosa od kokosove palme (Cocos nucifera). Preko 90% kokosovog ulja čine zasićene masne kiseline, 6% mononezasićene i 2% polinezasićene masne kiseline. Kokosovo ulje također sadrži vitamine i polifenole prisutne u malim količinama. Ove supstance također imaju bitnu ulogu u poboljšanju zdravlja čovjek. Koristi se kao krema za ruke, ulja za masažu, čak i kao lubrikant. U Šri Lanki i Indiji je najpopularniji kao gel za kosu.


Soda bikarbona- natrijev hidrogenkarbonat, bijeli kristalni prah, slabo topljiv u vodi.Koristi se u pekarstvu kao osnovni sastojak u proizvodnji raznih praškova za dizanje tijesta, prašaka za pecivo i pečenje, u kozmetici, u proizvodnji pjenušavih pića, u proizvodnji umjetnih mineralnih voda, u proizvodnji tekstila, papira, keramike, kao punilo vatrogasnih aparata, itd.


Kaprilna kiselina - zasićena masna kiselina sa osam ugljika poznata pod sistematskim imenom oktanska kiselina. Ona se prirodno javlja u mlijeku mnogih sisara i ona je manje zastupljeni sastojak kokosovog i palminog ulja.

Historija je napisana... 

U 9. stoljeću, kurdski znanstvenik Ziryab u Al-Andalusu predstavio je dezodorans. Prvi dezodorans koji se našao u prodaji je bio "Mum", 1888. godine u Americi, u Philadelphiji, od pronalazača čije ime nije ostalo zabilježeno. Tada se dezodorans prodavao kao krema u teglici. U Evropi je dezodorans stigao 1958. godine.




Mane ovog proizvoda mogu biti intezivni mirisi i nemogućnost istiskivanja proizvoda kad bude pri izdisaju. Ocjena koju bih dala Olival deo kremama je: 9,5/10.

Da li ste koristili nešto od Olival proizvoda?
Da li imate problema sa pretjeranim znojenjem?

Ostajte mi zdravo do sljedećeg čitanja i pisanja.
S ljubavlju, Š. <3

1 komentar:

sejlaosm. Pokreće Blogger.